Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ανοιξιάτικη Γιορτή Ποίησης και Καλλιτεχνικής Έκφρασης στα Αγγλικά με θέμα την Ειρήνη

   Η Μακεδονική Ένωση Καθηγητών Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών οργανώνουν Ανοιξιάτικη Γιορτή Ποίησης και Καλλιτεχνικής Έκφρασης στα Αγγλικά με θέμα την Ειρήνη σε συνεργασία με την Unesco Σερρών.
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο  5 Απριλίου 10:00 π.μ. -13:00 μ.μ. στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών

1913-2013/ 100 years since the Liberation of Serres   &   1914-2014/100 years since World War I       
War and Peace: Express yourself through Literature

1913-2013/ 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερρών
& 1914-2014/100 χρόνια από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο
Πόλεμος και Ειρήνη: εκφράσου μέσα από τη Λογοτεχνία



 που προτάθηκε από την Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Ν. Σερρών και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Σχολικής Συμβούλου Αγγλικής κ. Αμανατίδου Κωνσταντίνας και των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης(υπέυθυνοι Ιωάννης Πούλιος και Ευθυμιάδου Σοφία).
           Οι μαθητές 8 Δημοτικών Σχολείων από όλο το Νομό ( 20o Δ.Σ. Σερρών, 2ο Δ.Σ. Νιγρίτας, Δ.Σ. Σκουτάρεως, Σκοτούσας, Καλών Δέντρων, Μαυροθάλασσας, Βαλτοτοπίου Ψυχικού) και του Λυκείου Σκουτάρεως θα παρουσιάσουν τα προϊόντα υλοποίησης των προγραμμάτων τους σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ποιήματα, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, δραματοποιήσεις, διηγήματα, video παρουσιάσεις, αφίσες θα είναι οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης και μέσα από αυτά οι μαθητές θα δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα Ειρήνης και Πολιτισμού.
           Την εκδήλωση θα προλογίσει « Μιλώντας για την Ειρήνη»  η κ. Κρυσταλλία Κεραμιδά-Δικηγόρος «Υπεύθυνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» UNESCO Σερρών. Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση θα υπάρχουν βιωματικές δράσεις για μαθητές στο χώρο της Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με εθελοντές της UNESCO Σερρών (Julia Reiner , Germany/ Marta Romero, Spain/ Anissa Lebbat, FranceVitor Costa, Portugal) οι οποίοι και επισκέφτηκαν όλα τα σχολεία που υλοποίησαν το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου(υπεύθυνη εθελοντών η κ. Άννα Αλευρά).
Στόχος της Δράσης ήταν η επαφή των μαθητών (ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) με την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα  μέσα από την λογοτεχνία και την ποίηση, η έκφραση των συναισθημάτων που βιώνουν μέσα από αυτή αλλά και η χρήση της σαν μέσο εξωτερίκευσης των δικών τους συναισθημάτων καθώς και η καλλιέργεια της γλωσσικής τους παιδείας και εκφραστικής τους ικανότητας στην Αγγλική Γλώσσα.
Το θέμα της δράσης συνδέθηκε με την τοπική ιστορία(100 χρόνια Απελευθέρωσης), αλλά και με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που επηρέασε άμεσα ή έμμεσα τις καθημερινές ζωές όλων σχεδόν των Ευρωπαίων πολιτών και χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθώς και το μέλλον της Ευρώπης. Οι μνήμες του πολέμου αποτελούν πλέον μέρος της συλλογικής Ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Η φετινή Μαθητική Δράση Έκφρασης στην Αγγλική Γλώσσα έθεσε ως στόχους της
  • να προβάλει τη σπουδαιότητα της έκβασης του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου στη διαδρομή προς μια κοινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα
  • να δώσει τη δυνατότητα διερεύνησης του θέματος του πολέμου και της ειρήνης στους μαθητές από ποικίλες οπτικές γωνίες (πολιτικές, ιστορικές, κοινωνικές, γλωσσολογικές και κυρίως λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές)
  • να προωθήσει την έκφραση των συμπερασμάτων και των συναισθημάτων των μαθητών μέσα από τη λογοτεχνία και τις τέχνες.

   Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση και υλοποίηση όλου του εγχειρήματος και κυρίως τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σουζάνα Δράμπα                                                                                Τσακίρδαη Ελπίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου